Pillanatok a természet titkaiból

2019. június 15., szombat

Mikepércs: Újabb gólyatöcs fiókák

Múlt alkalommal visszaraktam a reflex üveget a les ablakába, hogy ne zavarja a mozgásom a madarakat. Így most bátrabban mozoghatok a lesben.
Még csak világosodik, de már kezdődik a zűrzavar: a piroslábú cankók folyton a közeli alacsony növényzetű részre akarnak leszállni, de ahogy földet ér a lábuk, már jön is a támadás a gólyatöcsök részéről, akik nem szeretnék megosztani a területüket más madarakkal. A méltatlankodó szülő:

Gólyatöcs

Nem csoda, hiszen elkezdődött a fiókanevelés, a másik fészekben is kikeltek a tojások, hamarosan meg is pillantom a kis töcs gombócokat a fészek közelében:

Gólyatöcs

A szigorú gólyatöcs nevelésnek is tanúja lehetek, mert több alkalommal alaposan megfenyítik, nyakon csípik a töcs szülők a fiókákat.
Az egyik odatévedő tőkésrécét is elzavarják a gólyatöcsök. A cankók pedig kitartanak, ők is szeretnének egy kis részt a területből, nyilván ők is valahol itt költenek vagy költöttek is már. Egész idő alatt megy a cankó üldözés. De a fent köröző dankákra is figyelni kell:

Gólyatöcs

Gólyatöcs

Gólyatöcs

A fiókák önállóan jönnek-mennek, csipegetnek. Sajnos nem jönnek elég közel, így úgy döntök, hogy holnap újra próbálkozom.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése