Pillanatok a természet titkaiból

2015. március 21., szombat

Mikepércs: A víztározónál

Megjött a tavasz. Az utóbbi hetekben nagyon elmaradtak a madarak az etetőnél, így ott már nem sikerült fotóznom. Viszont ki tudtam vinni a lesemet a víztározóhoz, ahol csörgő-, kanalas-, böjti- és tőkésrécéket figyeltem meg mostanában. Sajnos a szárcsák és a kisvöcskök eltűntek, bizonyára az alacsony vízállás miatt. Amíg egy kevés víz van a tározóban, addig remélem jó hely lesz.
Már nincs teljesen sötét, amikor megérkezem, így az ott tartózkodó madarakat felzavarom. Aztán miután bebújok a lesbe, a madarak lassan kezdenek visszatérni. Először csak egy távolabbi zátonyra szállnak le piroslábú cankók, de hamarosan közelednek és lőtávolba kerülnek:

Piroslábú cankó

Hideg volt az éjszaka, még egy kis jégréteg is képződött a sekély vízen, így amikor az egyik cankó leszállt a vékony jégre, az betört alatta, így a cankónak szednie kellett a lábát, hogy a vízbe ne merüljön:

Piroslábú cankó

Erdei cankók is érkeznek:

Erdei cankó

Majd kis lilék közelednek, ez a barna-fehér kismadár jól mutat a sarjadó zöld növények között:

Kis lile

Közben a récék is megjelennek, előbb egy tőkésréce pár érkezik meg egy távolabbi zátonyra, majd egy kis csapat böjti réce repül át a lesem felett néhányszor, amíg le nem szállnak távolabb a vízre. De egyre közelebb jönnek! Ez az, csak így tovább! Úgy tűnik, a szárazra jönnek:

Böjti récék

Néhányuk pár percet a zátonyon tölt:

Böjti réce (hím)

Azonban nem sokáig maradnak, hamarosan fordulnak is vissza a vízre:

Böjti réce (hím)

A Nap egyre jobban süt, így a fényviszonyok nem alakulnak valami kedvezően, ezért be is fejezem az idei első víztározós fotózásomat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése