Pillanatok a természet titkaiból

2015. április 5., vasárnap

Mikepércs: Gulipánok

Tegnap reggel annyira hideg volt, hogy a befagyott víztározóra alig jöttek a madarak, amik meg jöttek, azok hamar tovább is álltak, mivel a fagyott vízparton nem sokra mentek. Néhány sárga billegető, pityer és nádi sármány leszállt ugyan egy távolabbi zátonyon, de nem nagyon jöttek közelebb. Így nem tudtam valamirevaló fotót készíteni.
Ma újabb próbát teszek. Felhős időre számítottam, ezért nem is indulok korán. Viszont felhő alig van az égen. A tegnapi nappal ellentétben most sok madár tanyázik a vízen. Persze az érkezésemmel felzavarom őket, kell egy kis idő, amíg  visszaszivárognak, így a legszebb fényekről lemaradok. Talán a gulipánok vannak a legtöbben, de gólyatöcsöket, piroslábú cankókat, néhány pajzsos cankót és kis lilét is látok.
Egy sárga billegető a közelben levő zöld növények között keresgél:

Sárga billegető (hím)

A víztározó egyre inkább megélénkül: a gulipánok időnként egymásnak esnek, a cankók is megkergetik egymást. Időnként néhány gulipán cserregve összedugja a csőrét, mintha valami komoly dolgot vitatnának meg, ...:

Gulipánok

... majd nagy zajt csapva egymásnak esnek és szétrebbennek. Ez pedig többször megismétlődik.

A lesem előtt ennyi víz maradt:

Gulipán

Gulipánok

Javában zajlanak a párzások, piroslábú cankók, gulipánok és gólyatöcsök párzását figyeltem ma meg. Sajnos elég messze voltak tőlem, legközelebb ez a gólyatöcs pár tartózkodott:

Gólyatöcsök

A gulipánoknál és a gólyatöcsöknél a párzás hasonlóan történik: a tojó előrenyújtott nyakkal megmerevedik, a hím pedig elkezd körülötte tollászkodni. A vizes csőrével a tollaiba turkál, majd 1-2 perc múlva egyre hevesebben teszi ezt, aztán hirtelen a tojó hátán terem, ...:

Gulipánok

... elvégzi a feladatát, majd leszáll róla és pár másodpercig még meghitten egymás mellett marad a pár.

Bíbicek is érkeztek:

Bíbic

Gulipán

Egyszer csak az egyik gulipán kisétál előttem a partra, éppen egy szép zöld növény mellé, ...:

Gulipán

... nyújtózik egyet, ...:

Gulipán

... majd visszasétál a vízbe.
Hamarosan egy piroslábú cankó érkezik ugyanoda:

Piroslábú cankó

A gulipánok egész reggel űzik egymást:

Gulipánok

Gulipánok

Szép lassan annyi madár gyűlt már össze, hogy szinte minden képen van a háttérben vagy az előtérben egy fehér vagy egy barna folt, az erős napfény se nekem kedvez, így elég hamar eljövök.

2 megjegyzés: