Pillanatok a természet titkaiból

2015. március 29., vasárnap

Mikepércs: Csörgő récék

Nagy lelkesedéssel indultam ma hajnalban is a víztározóhoz, reméltem, hogy ismét elém kerülnek a récék és a cankók. A les előtt javában nőnek a zöld növények, így bízhattam valami szép kompozícióban. 
Mivel borús a reggel, a gyenge fények miatt sokáig nincs értelme megnyomni az exponáló gombot, így csak kíváncsian nézem a felbukkanó piroslábú cankókat, gólyatöcsöket és récéket. De lassan erősödik a fény, egy piroslábú pedig egészen közel kerül:

Piroslábú cankó

Majd csörgőrécék landolnak a közelben és lassan közelednek. Egy pár annyira közel kerül, hogy vissza kell vegyem a zoomot, hogy beleférjenek a képbe. Sajnos fúj a szél, így a hullámzás miatt a szürke égbolt tükröződik a vízen:

Csörgő réce (hím)

A tojó közben kisétál a partra, ...:

Csörgő réce (tojó)

... majd a sekély vízben keresgél:

Csörgő réce (tojó)

A récék hamarosan odébbállnak, de jön helyettük egy szürke gém. Egy kicsit messze landol tőlem, próbál vadászni, de egy pár ágacskán kívül nem kerül a csőrébe semmi, így elszáll.
Kicsit távolabb zajlik a piroslábú cankó nász, majd egy kanalas réce pár közeledik. Egyszer csak arra leszek figyelmes, hogy már a párzás folyik kanalaséknál! A tojó szinte eltűnik a víz alatt, amikor a hím a hátára mászik. Sajnos nincsenek elég közel, ráadásul nekem háttal zajlik az esemény, így ezt nem tudtam normálisan fotózni.
Hamarosan annyira kisüt a Nap, hogy az erős fény miatt nem lehet már jól fotózni, így lelépek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése