Pillanatok a természet titkaiból

2016. július 30., szombat

Mikepércs: Jégmadár

Tegnap beszállót cseréltem. Az új fatörzsdarabot a vízben levő zöld leveles ágacskák közé helyeztem. A levelek között apró kék virágok is megjelentek, gondoltam: ez tuti lesz!
Így ma hajnalban nagy várakozással bújok be a lesbe. Még félhomály van, amikor kisvöcskök kezdenek úszkálni a közelben, szárcsák távolabb. Hirtelen egy közeli csobbanásra kapom fel a fejem, majd valami a lesem tetején landol. A következő csobbanás előttem történik, és ha jól látom, egy jégmadár száll vissza a les tetejére! Hűha! Ezen a helyen még nem találkoztam vele. Sajnos nem lehet így fotózni, hogy csak a lesemre száll. Ezért a közeli kis vöcskökre, a távolabbi szárcsa balhékra és a közelben röpködő fattyúszerkőkre koncentrálok, ...:

Szárcsa

Kisvöcsök

Fiatal kisvöcsök

... várom, hogy az úszó fatörzsön kössenek ki, de egyikük sem hajlandó rá.
Megjelenik viszont egy kisvöcsök csibe is az egyik szülő társaságában, és szorgalmasan kéri a reggelijét:

Kisvöcsök

Kisvöcsök csibe

Közben hirtelen a beszállón landol a jégmadaram:

Jégmadár

Az alatta levő száraz ágacskát pedig csak azért raktam oda, hogy eltakarjam vele az "igazi" beszálló letört ágvégét. A madárka viszont szorgalmasan használja azt, onnan csap le a vízben levő apróságokra:

Jégmadár

Jégmadár

Közben a fiatal fattyúszerkők is megjelennek egy landolás erejéig:

Fiatal fattyúszerkő

Fiatal fattyúszerkő

Jégmadár

A fények gyorsan erősödnek, így már nincs értelme maradni. Ezúttal elmaradt a nagy mozgás, viszont örülhetek a jégmadárnak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése