Pillanatok a természet titkaiból

2015. július 19., vasárnap

Fancsikai víztározó: Első próbálkozás

Olyan híreket kaptam mostanában, hogy a Fancsikai víztározó igencsak apadóban van, a megmaradt vízhez pedig özönlenek a gémfélék. Gondoltam, ezt ma megnézem. A víztározóhoz érve azonban már csak egy kis tócsát találtam a meder közepén, madarak nélkül. Viszont a víztározóból kivezető csatorna elején volt még egy kis víz, ami igencsak vonzotta az erdő kisebb-nagyobb madarait. Meggyvágók, poszáták, füzikék, cinegék, erdei pintyek, örvös galambok egymás után jöttek a vízhez inni és fürödni. Rögtön egy új projekt kezdett körvonalazódni a fejemben. Ha ez a kis tócsa is kiszárad, akkor majd hozok én ide vizet egy kis itatóba, hátha továbbra is érkezni fognak a madarak. Ma pedig már úgy látogattam ki, hogy ha már úgyis ott vagyok, akkor meglesem, milyen a madárjárás.
A napokban esett az eső, a csatornában pedig olyan 2 centis víz gyűlt össze, én viszont ülő lesben várom a madarakat. Elég hamar megjelennek: először két örvös galamb száll le inni, aztán egy zöld küllő érkezik egy kis fürdésre. Sajnos 1 m-rel a vízszint felett nincs esélyem fotózni. Közben egy kormos légykapó száll be az egyik beszállóra: 

Kormos légykapó (tojó)

Sajnos nem marad sokáig, gyanús neki valami.
Viszont leszáll egy fiatal nagy fakopáncs, megkopogtatja a kirakott öreg faágat:

Fiatal nagy fakopáncs

Ezután viszont már nem érkezik jó sokáig semmi, így abbahagyom.
Kíváncsi vagyok, hogy a mini itatómra hogy járnak majd rá a madarak.

2 megjegyzés:

  1. Szia Tibor!
    Kíváncsian várom a fancsikai fotózásod eredményeit. Én egyszer próbálkoztam lesből, de elég nagy volt a zavarás (orvhorgászok, "katasztrófaturisták, stb.). Amíg elég nagy volt a megmaradt tócsa, addig a gátról, kocsiból is kísérleteztem. http://pastijozsefcsaba.blogspot.hu/2015/07/eltuno-vizeken.html
    A Vekeri vette át mostanában a Fancsika szerepét, de ott eleve nagyobb a za
    varás.
    http://pastijozsefcsaba.blogspot.hu/2015/07/a-vekeri-uj-arca.html
    A lassan induló vonulási időszakban különben bármi eléd kerülhet az itatón...
    A TKM-tározón maradt még valamennyi víz? Folyamatosan figyelemmel kísértem az ott készült anyagaidat és ismételten gratulálok a remek fotóidhoz. (Ha van infód a térségből érdekes madárfajokról, ami esetleg nem kapott helyet a blogodban, örömmel fogadom.)
    Üdv: Csaba

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csaba!
      Tegnap voltam kint harmadszor a Fancsikán, igen nagy volt a mozgás, egy csapat meggyvágó szinte kisajátította magának a cseppnyi itatót, de jött közép fakopáncs, énekes rigó, barátposzáta, szürke légykapó, erdei pinty, citromsármány, cinegék, örvös galamb, valamilyen füzike. Pedig csak kb. 2 órát feküdtem a lesben. Remélem kitart a víz hétvégéig, bár igencsak meleg napok következnek. Ha arra jársz, érdemes ránézni vagy akár fotózni is.
      A Vekeri-tónál mostanában még nem voltam.
      A Mikepércsi tározón, ahol a lesem van, még két sarkában van egy kis víz, de egy hónap múlva lehet, hogy már az is elapad. Ott vasárnap voltam, a víz közelében még vannak madarak, de inkább kisebbek, parti madarak már alig, 1-2 réti- és billegető cankó, néhány gólyatöcs és bíbic. Érdekesebb fajokat nem láttam.
      Üdv: Tibi

      Törlés